Ny kemikalieskatt från och med 1 juli 2017

Elektroskandia registrerad som ”Godkänd lagerhållare”.

Den 1 juli 2017 införs en ny skatt på kemikalier i viss elektronik. För hantering av den nya kemikalieskatten har Elektroskandia hos Skatteverket blivit registrerade som ”Godkänd lagerhållare”.

Det innebär att Elektroskandia Sverige AB i de flesta fall är skyldig att betala skatten till Skattemyndigheten. Det innebär samtidigt att Elektroskandia kommer att debitera kemikalieskatten vidare till köparen av produkten som omfattas av skatten.

På fakturan kommer det framgå vilket belopp som härrör till Kemikalieskatten.

Den nya kemikalieskatten i korthet
Syftet med skatten är att minska användningen av flamskyddsmedel i elektronik i hemmiljö och få tillverkarna att ta fram mer hälso- och miljövänliga alternativ. De varor som beskattas är indelade i två grupper: vitvaror och övrig elektronik. Till övrig elektronik räknas bland annat datorer, läsplattor, telefoner, routrar, trådlösa nätverk, cd-spelare, skivspelare, telefonsvarare, dvd, videoapparater, radioapparater, tv-apparater, skärmar och spelkonsoler.

Skatten beräknas på varornas vikt utan emballage och är 8 kronor per kilo för vitvaror och 120 kronor per kilo för övrig elektronik. Skatten är begränsad till maximalt 320 kronor exkl. moms per vara.