EcoVadis Platina

- Elektroskandia får återigen högsta betyg för sitt hållbarhetsarbete

Det oberoende analysföretaget EcoVadis har för andra året i rad tilldelat Elektroskandia högsta möjliga betyg, platina, för företagets hållbarhetsarbete. Med det är man bland topp 1%, av de mer än 100 000 betygsatta företagen globalt.

Sedan flera år tillbaka arbetar el-teknikgrossisten Elektroskandia systematiskt med hållbarhet i den dagliga verksamheten och företaget var först i elbranschen med att ta fram en hållbarhetsrapport.

Det oberoende analysföretaget EcoVadis har för andra året i rad tilldelat Elektroskandia högsta möjliga betyg, platina, för företagets hållbarhetsarbete. Med det är man bland topp 1%, av de mer än 100 000 betygsatta företagen globalt.

Marcus Gustavsson

- Vi har kundkrav på hållbarhet och för att se vad vi kan förbättra för framtiden, använder vi sedan några år tillbaka det oberoende analysföretaget EcoVadis. Deras bedömning av företag sker inom fyra områden: miljö, arbetsvillkor och mänskliga rättigheter, etik samt hållbara inköp. I årets bedömning fick vi högre poäng inom miljöområdet. Vi kunde bland annat visa att vi arbetar med fossilfria transporter, vilket minskar vårt CO2-avtryck. Vi har även kunnat minska vårt avfall genom att i större utsträckning reparera godspallar istället för att skicka dem till kross. Sist men inte minst har vi arbetat med energieffektivisering, bland annat vår interna energitävling där vi låtit Elektroskandias medarbetare engagera sig och komma med förslag på hur vi kan minska vår energianvändning inom företaget, säger Marcus Gustavsson, hållbarhetsansvarig på Elektroskandia.

De hållbarhetsbetyg som EcoVadis delar ut är i nivåerna brons, silver, guld samt platina. Upp till nivån platina når endast 1 procent av alla rankade företag.

- Sedan vi började samarbetet har vi gradvis kunna höja vårt betyg och förra året nådde vi upp till den högsta nivån. För varje år blir det svårare att få platina då EcoVadis skärper kraven samtidigt som allt fler företag rankas. Vi är givetvis mycket stolta och glada över att i år återigen få denna utmärkelse, som visar att vi är på rätt väg och sporrar oss i vårt fortsatta hållbarhetsarbete.

EcoVadis är en av världens största och mest betrodda leverantör av hållbarhetsbetyg för företag. Metodiken bygger på internationella hållbarhetsstandarder som the Global Reporting Initiative, UN Global Compact och ISO 26000. EcoVadis globala team består av mer än 1000 personer från 52 nationaliteter, som bedömer företag och ger poäng från 0 till 100 på hur de uppfyller krav när det gäller miljö, arbetsvillkor, mänskliga rättigheter, etik och inköp. Totalpoängen som uppnås är underlag för slutrankingen, där nivåerna är brons, silver, guld eller den högsta rankingen platina.